e-Ticarette e-Fatura Zorunluluğu

e-Ticarette e-Fatura zorunluluğu firmaların işlerini kolaylaştırıyor

 

e-Ticaret yapanlar için en önemli sorunlardan birinin başında faturalama işlemleri gelir. Faturayı eksiksiz ve doğru kesmek, bilgileri doğru girmek, müşterinin ürününün üzerine faturayı ekleyerek göndermek ve ardından muhasebeciniz ile bu evrakı paylaşmak gibi bir sürecin parçası olursunuz. Tabii yolda kaybolan ve müşteriye hiç ulaşmayan faturalar problemi olduğunda, yaşadığınız sorun biraz daha büyür. Müşteri sizden faturayı talep eder, siz kağıt fatura alt nüshasından aslı gibidir yaparsınız ve uzayıp giden bir işlem süreci başlar.

 

 

 

Tüm bu süreçlerin tek elden ve kısa sürede çözümü hiç şüphesiz e-Fatura’ya geçişle çözülüyor. Tek bir ekrandan fatura işlerinin tamamını yönetebilir, dilerseniz bu faturanın çıktısını alarak tekrar siparişinize ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda otomatik mail gönderimi sayesinde,  kayıp gibi sorunlar açısından da aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda muhasebecinizle aranızda evrak sıkıntısı yaşamazsınız.

Yeni düzenleme ile rakamlarda bir takım değişikliklere gidildi ve e-Fatura zorunluluğu kapsamları genişletildi. Buna göre; Gelir İdaresi Başkanlığı 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde  gerçekleştirilen yeni değişikliğe göre, e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı gerçekleştirenlere e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu geliyor. Yani ciro oranı bu zorunlulukla biraz daha düşürülmüş oluyor.

Aslına bakarsanız e-Fatura’ya geçiş süreci tamamen tüm fatura süreçlerinin dijitalleşmesi demek olduğundan, e-Ticaret yapanlar için büyük kolaylıkları da beraberinde getiriyor. Bu kolaylıkları birkaç madde ile açıklayalım:

 

Öncelikle kağıt ve çıktı maliyetlerinizi tamamen düşüreceksiniz. Mail olarak faturanızı gönderdiğinizden, tekrar çıktı alıp ürüne eklemek gibi bir zorunluluğunuz bulunmayacak. Bu da hem doğayı korumanıza, hem de çıktı maliyetlerinizi azaltmanıza fayda sağlayacak.

Tabii ki müşteriniz talep ederse tekrar çıktı olarak da halâ siparişinize faturanızı ekleyebilirsiniz. Tek bir panel üzerinden hızlıca çıktı alabileceğiniz için kolayca bu işlemi yapabileceksiniz. Yani her iki şekilde de kullanım yapabileceksiniz.

Muhasebe hizmeti açısından da evrak işlerinizi oldukça kolaylaştırmış ve kayıp oranlarını tamamen azaltmış olacaksınız. Panel üzerinden faturalarınızı kestiğiniz için aynı panel üzerinden muhasebecinize tek bir tık ile evrakları gönderebilir, bu sayede kayıp fatura ya da bildirilmemiş fatura gibi sorunları tamamen ortadan kaldırmış olursunuz.

Günümüzde birçok e-Ticaret yapan firmalar, internet pazar yerlerini kullanır. Yeni birçok kanal üzerinden satışlarına devam ederler. eLogo e-Ticaret portalı ile GittiGidiyor, N11, Hepsiburada, Trendyol gibi tüm pazar yerlerindeki siparişlerinizi tek bir platform üzerinden rahatlıkla takip edebilir, siparişlerinize ait tüm dijital faturalarınızı da aynı portal üzerinden kolayca oluşturabilir ve alıcısına iletebilirsiniz. Sipariş ve fatura süreçlerinizi tek bir platformdan takip edebilirsiniz. Bu sayede her bir satış platformu için ayrı kayıt tutmanıza gerek kalmayacaktır.

Her bir pazaryeri için ayrı ayrı entegre olarak her biri için ayrı ekrandan işlem yaparsınız. Bu da dönem dönem bazı karışıklıklara ve evrak sorunlarına sebep olur. eLogo e-Ticaret portal ile e-Fatura ile pazaryeri ile ayrı ayrı entegre olmanıza gerek kalmadan bu işlemleri tek bir ekran üzerinden yönetebilirsiniz.

“Faturayı hemen düzenlemem gerekiyor, eğer aynı gün yapamazsam sorun yaşarım.” diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bu süreçte de bir takım kolaylıklar yer alıyor. VUK’a göre fatura mal teslimi veya hizmet sağlamasından sonraki 7 gün içinde düzenlenmelidir. Yani satışınızı yaptığınız aynı gün faturanızı düzenlemediyseniz bile, 7 gün içerisinde bu düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Operasyonel kolaylığın yanı sıra maliyet ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. eLogo e-Ticaret Portalı uygulamasına ücretsiz dahil olun. Tüm bu avantajlardan kolayca yararlanın.

 

Yanlış bilinen konulardan bir diğeri ise, e-Fatura başvurusunun zor olduğu ve sizi uğraştıracağı yönündedir. Eğer aklınızda böyle bir soru işareti varsa sakın endişelenmeyin. e-Fatura süreçlerine geçiş yapmak oldukça kolaydır. Gerekli belgelerinizi tamamladıktan sonra, e-Fatura sözleşmesini imzalayarak efatura.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılır. Başvuru sonrası gelen ekrana mükellef firma kendi bilgilerini girer. Yapılan kontrollerin ardından mükellef firmaya aktivasyon linki gönderilir. Mali mühür ile imzalanan bu evrak tekrar onaya gönderilir ve onaylanmasının ardından e-Fatura başvurunuz tamamlanmış olur. Dilerseniz bu başvuruyu GİB Portalı üzerinden de yapabilirsiniz.

 

Dilerseniz eLogo’nun e-Fatura entegrasyon işlemleri ile bu süreçlerde destek alabilir ve hem başvuru hem de e-Fatura süreçlerinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, eğer yukarıda bahsettiğimiz standartları karşılıyorsanız hemen e-Fatura mükellefi olmaya başlamak ve hayatınızı ve tüm iş süreçlerinizi bugünden itibaren kolaylaştırmak olmalı.

 

e-Fatura mükellefi olduktan sonra, fatura süreçleriniz eskisinden çok daha kolay olacak. Bu sayede fatura süreçlerinizden kalan vaktinizi e-Ticaret süreçlerinizi geliştirmeye harcayabilir, bu şekilde de satış oranlarında artışa gidebilirsiniz. Üstelik artık fatura kaybı ve evrak problemleri yaşamadan. Siz de eLogo’lu olun fırsatlardan faydalanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir