Dijital dönüşüm, e-İrsaliye ile devam ediyor
Yaşadığımız dünyanın hızla değişen trendlerine ayak uydurmanın giderek zorlaştığı, teknolojik yeniliklerin birbiri ardına sıralandığı günümüzde hayatımıza giren konulardan bir tanesi de dijital dönüşüm. Dijital dönüşümün e-Fatura, e-Arşiv gibi iş dünyası için yenilikçi çözümler üreten unsurlarına ek olarak e-irsaliye de artık gündemimize yerleşti. Peki nedir bu e-İrsaliye? Gelin biraz inceleyelim.
e-İrsaliye Nedir?
Söz konusu dijitalleşme olunca e-Fatura ve e-Arşiv kolaylığı ve deneyimi bundan sonraki yeniliklerin de oluşmasına zemin oluşturuyor. 1 Ocak 2018 itibariyle de artık yeni bir dijital dönüşüm üyesi daha hayatımıza girdi: e-İrsaliye
e-İrsaliye, kağıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” ile aynı hukuki niteliklere sahip dijital irsaliye belgesidir. Bu kapsamda yeni bir belge olmamakla beraber sevk irsaliyesinin yerine geçecek dijital belgedir.
Mevzuat gereği irsaliye, taşınan malın değerine değil, taşınan varlığın ticari mal olup olmadığına odaklanır. Dolayısıyla firma içi yani depodan depoya veya şubeden şubeye yapılan bedelsiz sevkiyat işlemlerinde de e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
Malın araca yüklenmesi ve sevkin başlamasıyla birlikte araçta e-İrsaliyenin kâğıt çıktısının bulundurulması ya da elektronik olarak gösterilebilmesi zorunludur.
e-İrsaliye’nin Getirdiği Avantajlar
Diğer dijital dönüşüm çözümlerinde olduğu gibi e-İrsaliye de şirketlerin kağıt, baskı, arşivleme, iş gücü ve dağıtım maliyetlerinde tasarruf ve kolaylık sağlayacak bir uygulama olarak dikkat çekiyor.
Tüm işlemlerin elektronik ortama taşınmasına olanak sağlayan e-dönüşüm uygulamalarında öne çıkan konulardan biri de çevreci yaklaşım. Kağıt ve enerji tüketimini azaltan bu uygulamalar doğal çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Dijitalleşen iş süreçleri işlem sürelerini minimuma düşürerek hem iş gücü hem de zaman tasarrufu sağlıyor.
e-İrsaliye Kullanımı Ne Zaman Başlıyor?
e-Fatura’ya kayıtlı firmalar gerekli kayıt sürecini tamamladıktan sonra 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle gönüllü olarak e-İrsaliye sistemine geçiş yapabilir.
Eğer firmanız e-Fatura’nın yasal zorunluluk kapsamını karşılamıyorsa dijital ürünlerin kolaylığından ve tasarrufundan faydalanmak için gönüllü olarak önce e-Fatura sistemine geçiş yapıp daha sonra e-İrsaliye sistemine de kayıt olabilirsiniz.